Forside » Forskning, viden og oplysning » 12 områder, hvor hunden har en positiv indvirkning på dit helbred

12 områder, hvor hunden har en positiv indvirkning på dit helbred

hunde sænker blodtryk

Når du kommer hjem til en logrende hale efter en lang og stressende dag, er det ikke fantasien, der spiller dig et puds, hvis du føler en pludselig bølge af ro. Forskning peger nemlig på, at din firbenede ven gør noget godt for din fysiske og mentale sundhed.

Hunde har betydning for vores helbred

“Kæledyr tilbyder som oftest ubetinget accept og kærlighed, og de er der altid for dig” siger Gary A. Christenson, MD, Chief Medical Officer fra Boynton Health Service på University of Minnesota. “Der er en bånd og et venskab, som gør en stor forskel for den mentale sundhed for ikke at glemme den ekstra motion, du får fra gåture og leg”.

Magasinet Health har listet 12 områder, hvor hunden forbedrer vores helbred.

Hunde kan nedbringe dit kolesteroltal

Hvis du har en hund, er de daglige gåture med til at holde dit kolesteroltal i skak, forklarer Rebecca A. Johnson, ph.d., direktør for Research Center for Human-Animal Interaction ved University of Missouri College of Veterinary Medicine.

Kæledyr gør dig mindre stresset

Alene det at være i samme rum som dit kæledyr kan have en beroligende effekt. “Stoffet oxytocin frigives, når du ser på dit kæledyr, hvilket giver dig en følelse af glæde”, fortæller Johnson. “Det ledsages af et fald i stresshormonet cortisol”.

Gennem sin forskning med krigsveteraner med post-traumatisk stress (PTSD), har Johnson set, hvor stor effekt en hund kan have. ”En veteran var ikke i stand til at forlade sit hjem uden sin kone, indtil vi gav ham en hund, og på mindre end en uge var han i stand til at gå omkring i hans by” fortæller hun.

Kæledyr kan reducere dit blodtryk

Det er ren win-win: Hvis du kæler med din hund eller kat, reduceres dit blodtryk, alt imens dit kæledyr nyder det. Forskere ved State University of New York i Buffalo har opdaget, at hos personer der allerede tager medicin for forhøjet blodtryk (hypertension), bliver blodtrykkets reaktion på stress halveret, hvis de ejer en kat eller hund.

Kæledyr forbedrer din kondition

En hund er den bedste følgesvend til en gåtur – endnu bedre end en tobenet ven. Rebecca A. Johnson, medforfatter til bogen ”Walk a Hound – Lose a Pound”, har ledet en undersøgelse på University of Missouri, og fandt ud af, at hundeluftere fik forbedret deres kondition mere end folk, der gik tur med andre mennesker.

En separat undersøgelse viste, at hundeejere gik 300 minutter om ugen i gennemsnit, mens folk, der ikke ejede en hund kun gik 168 minutter om ugen.

Kæledyr reducerer din risiko for hjertekarsygdomme

Lavere kolesterol, stress og blodtryk kombineret med øget kondition kan formentlig reducere risikoen for hjertekarsygdomme. Det er en teori, American Heart Association, arbejder ud fra.

Sidste år gennemgik American Heart Association talrige undersøgelser, hvor effekten af et kæledyr er blevet undersøgt i forhold til risikoen for hjertekarsygdomme risiko. De konkluderede efterfølgende, at dét at have en pelsklædt ven, især en hund, er forbundet med en reduktion i risikoen for hjertekarsygdomme og en øget overlevelse blandt patienterne.

Kæledyr kan forebygge allergi hos børn

Hvis du havde dyr som barn, er du måske heldigere end som så. En undersøgelse der er blevet offentliggjort i ”Clinical & Experimental Allergy” viser, at børn der har været ”udsat for” kæledyr, inden de blev 6 måneder gamle er mindre tilbøjelige til at udvikle allergiske sygdomme, høfeber og eksem, efterhånden som de vokser op. “Børn, der er vokset op med hunde i husstanden i deres første leveår, er mindre tilbøjelige til at have allergi, astma og færre øvre luftvejsinfektioner” forklarer Johnson.

Kæledyr lindrer depressioner

Kæledyr giver noget særligt til deres ejere, som til gengæld har tendens til overordnet at trives bedre end folk, der ikke ejer et kæledyr. Det viser en undersøgelse der er offentliggjort i ”Journal of Personality og Social Psychology”. Og en stor gennemgang af undersøgelser foretaget af ”British Psychological Society” viser tilsvarende, at især hunde fremmer det terapeutiske og psykologiske velbefindende – i særdeleshed sænker hunde stressniveauet og øger selvværdet samt giver en følelse af selvstændighed og kompetence.

Kæledyr kan lette kroniske smerter

Det, at have kæledyr kan være medvirkende til at distrahere af kroniske smerter. ”At kæle med et dyr, frigiver endorfiner – de samme hormoner som folk der løber meget oplever, og de er stærkt smertestillende”, fortæller Johnson. ”Det er blevet påvist hos indlagte patienter, der havde besøg af et dyr og rapporterede om mindre smerter, allerede efter et enkelt besøg”:

Kæledyr forbedrer relationer

Unge voksne med et stærkt bånd til deres kæledyr, følte sig mere forbundet i deres relationer og deres samfund, end dem, der ikke har dyr. Det viser en nyere undersøgelse offentliggjort i ”Journal of Applied Developmental Science”. De var mere tilbøjelige til at påtage sig lederroller og havde en tendens til at være mere selvsikre og empatiske. Johnson fortæller, at der er en rimelig grund til at tro, at det samme ville være tilfældet med ældre voksne.

Kæledyr lægger mærke til sundhedsmæssige ændringer

Kæledyr er meget følsomme overfor deres ejeres adfærd, hvilket kan være nyttige for personer, der lider af diabetes. Nogle dyr kan fornemme dykkende blodsukker, før deres ejere kan. “Når diabetikere får lavt blodsukker, får de syreforgiftning kaldet ketoacidose (når de ikke kan bruge sukker som brændstofkilde), hvilket ændrer lugten af deres ånde, og denne ændring kan trænede hunde lugte” forklarer Christopher Buckley, der er direktør for veterinærmedicin på ”Human Society of West Michigan” i Kalamazoo.

Kæledyr øger dit selvværd

“Kæledyr er fuldstændig ikke-fordømmende, de har ikke en skjult dagsorden, de tager dig for den, du er og de er ligeglade med, hvordan du ser ud eller hvordan du opfører dig. De elsker betingelsesløst og det øger selvværdet, siger Johnson. En undersøgelse offentliggjort i ”Journal of Personality og Social Psychology” viser, at kæledyrsejere sammenlignet med ikke-kæledyrsejere havde et højere selvværd samt en følelse af tilhørsforhold og meningsfuld tilværelse.

Kæledyr bringer familien tættere sammen

Kæledyr skaber et bånd mellem familiemedlemmer. ”Hvis børnebørn finder det svært at tale med deres bedsteforældre, kan kæledyr opbløde situationen, idet de udgør et naturligt samtaleemne”, siger Johnson. Derudover får børn ofte deres første oplevelse med døden i form af dyr, hvilket kan give en masse læring. ”Kæledyr udgør den ultimative læringsproces – børn lærer at behandle andre med venlighed og omsorg, og de lærer meget om ansvar”, forklarer Johnson

Kilde: Health.com
Foto: Line, hundenyheder.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*