Forside » Forskning, viden og oplysning » Din hund ser dig på samme måde som dit barn

Din hund ser dig på samme måde som dit barn

kommunikation mellem hund og ejer

Mange ser på hunden som et fuldgyldigt familiemedlem, og flere omtaler sågar deres hund som deres lille barn eller baby, uagtet at det nok er de færreste menneskebørn, der er helt så behårede som en gennemsnitshund. Nu peger ny forskning på, at din hund og dit barn faktisk ser dig på samme måde.

Forholdet mellem hund og ejer

En gruppe forskere ved det Veterinærmedicinske Universitet i Wien mener at have fundet bevis for, at hundens forhold til sin ejer i stor udstrækning kan sammenlignes med forholdet mellem børn og forældre.

I forsøget brugte man 22 hunde til at søge efter ligheder mellem børn og hunde, og i den forbindelse kiggede man bl.a. på ’secure base effect’ der bruges til at beskrive, i hvor stor udstrækning barnet eller hunden vendte sig mod forældrene/ejerne for at finde hjælp og tryghed til at udforske verden.

I forsøget indgik flere småøvelser for hunden og her viste det sig, at når hundens ejer var til stede, ville hunden gerne arbejde for en godbid, uanset om ejeren opmuntrede til det eller ej. Hvis man derimod erstattede ejeren med en fremmed person, viste hunden kun lidt interesse for at arbejde for godbidden.

En hund søger hjælp hos sin ejer

Gry Løberg der er leder for foreningen Norske etologer og arbejder med dyreadfærd, forklarer til NRK.no, at en hund bruger sin ejer som en sikker base, hvor den henvender sig, hvis den har behov for hjælp til at få løst et givent problem. Det er meget lig den måde, børn bruger deres forældre på.

Hun uddyber videre ”Hvis et menneske viser en hund, hvordan den skal løse et problem, lærer den det bedre, end hvis det havde været en anden hund, der havde vist det”.

Hundens kommunikation med mennesker

Det skyldes ifølge Gry Løberg, at hundene – gennem evolutionen – har lært at kommunikere med mennesker på en helt særlig måde. En måde, som de ikke kommunikerer med hinanden på.

På spørgsmålet om hvorvidt det skyldes arv eller miljø, svarer Gry Løberg; ”Det er altid begge dele. En hund skal være vant til mennesker fra den er hvalp, for at være i stand til at kommunikere med dem, men samtidig er den genetisk disponeret for at gøre det. Ulven er hundens nærmeste slægtning, men dette er endnu et studie, der viser, at det ER stor forskel på hund og ulv. Ulven gør ikke det samme. Man finder flere og flere uligheder, afslutter hun.

Kilde: Forskning.no
Foto: ©iStockphoto.com/Zhenikeyev