Forside » Forskning, viden og oplysning » En hund kan være med til at sænke dit blodtryk

En hund kan være med til at sænke dit blodtryk

hunde sænker blodtryk

Der er talrige eksempler på alt det gode, en hund kan gøre for dit helbred. En ny amerikansk undersøgelse bekræfter, at hunde også kan have en positiv indvirkning på blodtrykket.

Hunden sænker dit blodtryk

En undersøgelse fra University of Maryland viser, at hunde overordnet set er tilbøjelige til at sænke deres ejeres blodtryk.

I undersøgelsen deltog 32 kæledyrsejere, der havde let forhøjet blodtryk. Deltagerne blev alle udstyret med et lille apparat, der målte deres blodtryk hver 20. minut, mens de foretog sig normale dagligdagsting.

Målingerne blev foretaget på tre forskellige dage; Ved undersøgelsens start, efter en måned og efter tre måneder, så forskerne havde mulighed for at tage højde for faktorer som f.eks. fysisk aktivitet og humør, der også kan have indflydelse på blodtrykket.

Deltagerne skulle føre dagbog, så forskerne havde mulighed for at indhente informationer om f.eks. fysisk aktivitet og humør, samt om der var kæledyr eller andre personer i nærheden af deltageren i forbindelse med målingerner.

Den første undersøgelse af blodtryk med tilstedeværelse af dyr

“Dette er den første undersøgelse, der undersøger blodtrykket under normale levevilkår samtidig med at der er dyr tilstede”, forklarer leder af undersøgelsen, Erika Friedmann, Ph.D., professor ved University of Maryland School. “Undersøgelsen har givet os en mulighed for at vurdere real-time effekten af kæledyrs tilstedeværelse hos deres ejere”.

21 af deltagere var hundeejere, der ikke ejere andre dyr end hund, og her viste resultaterne, at tilstedeværelsen af en hund sænker såvel det systoliske blodtryk som det diastoliske blodtryk markant.

“Undersøgelse øger vores forståelse af de potentielle positive virkninger hunde kan have på blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk, uddyber Friedmann og siger videre; “Resultaterne styrker desuden den voksende mængde af beviser på, at kæledyr spiller en rolle, når det kommer til at forbedre almen sundhed og og forebygge hjertekarsygdomme”.

Katte har ikke samme effekt

Af undersøgelsen fremgik det også, at katte ikke havde samme effekt som hundene. Otte af undersøgelsens deltagere var katteejere (og havde ikke andre dyr end katte), og her viste resultaterne, at en ældre voksens diastoliske blodtryk var lavere og systoliske blodtryk var højere, når der var en kat tilstede.

Resultatet kom bag på forskerne, da tidligere undersøgelser har tilskrevet katte positive virkninger, når det kommer til at sænke ejerens stressniveau samt det diastoliske og systoliske blodtryk. Forskerne forklarer, at det er et område, der skal undersøges nærmere med særligt fokus på interaktionen mellem kat og ejer samt på katteejerenes fysiske aktivitet.

Kilde: Veterinary Practice News
Foto: © Line, Hunde Nyheder

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*