Forside » Politik, regler og love » Erik Westengaard om hundeloven

Erik Westengaard om hundeloven

Staffordshire bull terrier, en af racerne på observationslistenHunde Nyheder har i kølvandet på offentliggørelsen af observationslisten til hundeloven kontaktet Erik Westengaard, der har et indgående kendskab til de racer, der ofte går under populærbetegnelsen muskel- eller kamphunde.

Foretræde for Retsudvalget

Da Erik Westengaards bog ”Muskelhunde – hvad er det?” udkom for ca. 1 år siden, sendte han den politiske del som et særtryk til samtlige medlemmer af Retsudvalget, hvilket bevirkede, at han som eneste enkeltperson fik foretræde for udvalget. ”Det var en sørgelig oplevelse, som gjorde det tydeligt for mig, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti allerede havde besluttet sig for et forbud af et antal racer. De lyttede slet ikke til alle de faglige argumenter, som blev fremført af dyrlægeforeningens formand, racerepræsentanter, DKK (Dansk Kennel Klub, red.) og Dansk Terrier Klub. Som bekendt vedtog man et forbud og en revision af hundeloven. En revision som gælder alle hunde uanset race”, udtaler Erik Westengaard.

Hundelovens virkning

Ifølge Erik Westengaard har hundeloven bevirket, at de lovlydige hundeejere, som der i forvejen ikke var problemer med, nu må kæmpe med fordømmende blikke og kommentarer, når de lufter deres hund med mundkurv på, samt at hundenes trivsel i mange tilfælde er på nulpunktet. Han fortsætter ”Det interessante er imidlertid, at der inden for de seneste måneder har været bidsager med andre racer, og vupti så står de pludselig på den såkaldte observationsliste. Jeg tænker selvfølgelig på Rottweileren”.

Hundelovens observationsliste

Med udsendelsen af en observationsliste kommer man op på 25 hunderacer og blandinger heraf, som politikerne anser for “farlige” hunde. Et antal, som Erik Westengaard finder skræmmende højt. ”Da jeg skrev bogen om muskelhunde, tegnede jeg 40 raceportrætter med udgangspunkt i de useriøse begreber om kamp/dræberhunde; et forsøg på at vise hvor langt ude i hampen debatten var. Desværre har mange misforstået indlægget, for sammenholdt med bogens politiske del påviser jeg, at der skal helt andre tiltag til”.

Hundekørekort som løsningsforslag

Erik Westengaard peger på et hundekørekort som løsningsforslag; ”Man skal efter min mening ikke bare købe en tilfældig hund, men derimod skal man gennemgå et teoretisk- og praktisk kursus, førend man anskaffer sig en hund – uanset race. Alle hunde fortjener et godt og aktivt liv”. Han fortsætter ”Det har ikke noget at gøre med, hvor på den sociale rangstige man befinder sig, men i bund og grund om man er egnet til at tage vare på et andet levende væsen. Jeg har set mange eksempler på mennesker med såkaldte familiehunde, som er totalt uegnede som hundeejere. Der skal derfor indføres kørekort til hunde, et forslag som mange har fremført. Forslaget har dog ikke haft gennemslagskraft blandt regeringens partier og deres støtteparti”.

Avlens indvirkning på hundenes mentale sundhed

Avlen spiller i følge Erik Westengaard en stor rolle, når det drejer sig om hundenes mentale sundhed. ”Enhver hund kan ødelægges psykisk, hvis man driver ukontrolleret avl. For mange år siden ramte det racer som Collie, Dalmatiner og Dobermann. Der blev avlet kritikløst for at tilfredsstille et stort marked. De frie markedskræfter vandt over hensynet til hundenes ve og vel. Det samme er sket i de senere år med store og stærke hundetyper. Man har set en fuldstændig kritikløs avl og import fra især Østeuropa af hunde, der aldrig burde have været født. Det har medført psykisk ustabile hunde her i landet, hos ejere der aldrig burde have haft hund”.

Hundeloven, en hovsaløsning

Erik Westengaard mener, at politikerne har valgt den lette og populistiske løsning og peger på, at man skulle have afsat penge til veluddannede hundetrænere, der kunne gå ud blandt de, der har problemer med deres hunde. ”Hundeloven og observationslisten er og bliver en hovsaløsning, der skaber større sorg og frustration end afhjælper noget som helst. Loven og listen bliver let en skrue uden ende. Hvilke hunde bliver de næste, eller er det målet at forbyde alle store hunde? Man kan let ende med kinesiske tilstande, forstået på den måde at det i Kinas hovedstad Beijing er forbudt at have hunde over 35 cm i skulderhøjde. Normalt sammenligner vi os jo ikke med kinesisk lovgivning”.

Kan hundeloven ændres?

Erik Westengaard afslutter med følgende opfordring ”Vi er gået ind i et valgår, så kontakt din lokale politiker og spørg ind til hans eller hendes holdning til hundeloven og listen. Forhåbentlig bliver loven “rullet tilbage” efter et valg”.

Om Erik Westengaard

Erik Westengaard er bl.a. forfatter til de to bøger ”Staffbogen” fra 2007 om Staffordshire Bull Terrieren samt ”Muskelhunde – hvad er det?” fra 2009 der indeholder raceportrætter af 40 hunderacer, der måske kan gå ind under kategorien ”muskelhunde”. Erik Westengaard er desuden kendt for at deltage aktivt i den offentlige debat om netop ”muskelhunde” og i den forbindelse også hundeloven.

Foto: ©iStockphoto.com/cynoclub

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*