Forside » Forskning, viden og oplysning » Europæerne tæmmede hunden

Europæerne tæmmede hunden

hunden og ulven

DNA fra nutidens hunde matcher bedst med nutidens europæiske ulve, men ikke med ulve udenfor Europa.

Ny forskning af sammenhængen mellem ulve og hunde

I det forhistoriske Europa for mellem 19.000 og 32.000 år siden lærte grupper af jægere og samlere at tæmme de farlige ulve og gøre dem til deres tro følgesvende. Det er konklusionen i en ny forskningsrapport.

Forskningen bygger på DNA-analyser fra fossiler af ulve og hunde fra perioden, og den modsiger tidligere teorier om, at det var i Mellemøsten eller det østlige Asien, hunden knyttede bånd med mennesket.

Hunden blev tæmmet i Europa

Blandt eksperter er der bred enighed om, at tæmningen af hunde startede med et par grå ulve, der har holdt sig tæt på datidens bopladser. Det menes, at ulvene langsomt er blevet accepteret og eventuelt er blevet anvendt i jagtsituationer eller til at holde vagt, men de nærmere omstændigheder i forhold til sted og tidspunkt bliver fortsat diskuteret.

Olaf Thalmann fra Finlands Universitet i Turku mener nu at have klare beviser på, at de første hunde blev tæmmet i Europa. Det begrunder han med, at DNA fra moderne hunde matcher bedst med moderne europæiske ulve, og ikke med ulve uden for Europa.

”Vi er ret sikre på, at Europa spillede en vigtig rolle ved tæmningen af hunden”; udtaler Thalmann, hvis forskningsrapport blev offentliggjort i torsdags.

Hvis man skal følge Thalmanns teori, betyder det samtidig, at hunden først blev knyttet til jægere og samlere – og ikke bønder.

Kilde: JP.dk
Foto: ©iStockphoto.com/hkuchera

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*