Forside » Køb af hund » Gælder købeloven når du køber hund?

Gælder købeloven når du køber hund?

Boston terrier hvalpSom kommende hvalpekøber er der en del ting, man bør undersøge og overveje, inden anskaffelsen af hvalpen, og selvom det jo er e glædelig begivenhed og de færreste derfor har lyst til at være pessimistiske og tænke ”Hvad nu hvis”, så kan det faktisk vise sig at være rigtig fornuftigt…

Købeloven i forhold til køb af hund

Købeloven gælder ikke automatisk, når der er tale om privat handel. Derfor har man normalt ikke ret til at få løst fejl og mangler ved et produkt, der er købt af en privatperson. Når det kommer til hunde, holder dette dog ikke altid, da der kan være svært at vurdere, hvornår der er tale om en privatperson og en erhvervsdrivende. Det har en afgørelse fra Forbrugerklagenævnet tilbage i marts 2012 vist.

Hvis du vil være 100 % sikker på at være dækket ind under købeloven, skal du i midlertidig sørge for, at det står nævnt i købskontrakten. Som eksempel kan nævnes, at der i Dansk Kennel Klubs købskontrakt står anført allerøverst ”Anvendelsen af DKKs købsaftale indebærer, at købelovens forbrugerkøbsregler gælder”.

Fejl og mangler skal afhjælpes

Hvis man som køber er dækket af købelovens bestemmelser, er sælger forpligtet til at afhjælpe eventuelle fejl ved hunden, hvis de kommer til udtryk, inden der er gået to år efter købet af hunden.  Det er således opdrætteren, der skal betale eventuelle dyrlægeregninger (f.eks. for en operation), der relaterer sig til medfødte lidelser eller sygdomme, som hunden var smittet med allerede ved købet.

Når det kommer til fejl, gælder desuden, at man, som køber, gør klogt i at få udspecificeret i købskontrakten, hvis hunden er købt til et særligt formål – f.eks. som udstillingshund, for noget der er en fejl ved en udstillingshund, er ikke nødvendigvist en fejl ved en hund, der er købt som jagthund osv.

Skulle en aflivning komme på tale, skal sælger også betale for dette samt refundere det beløb, der i sin tid blev betalt for hunden.
 Hvis hundens lidelse er så alvorlig, at den ikke umiddelbart kan kureres (men ikke nødvendigvist kræver en aflivning), kan man som køber vælge at hæve handlen og få pengene retur. Men det er jo lettere sagt end gjort, når der er tale om et dyr, man formentlig allerede har knyttet sig til, for det kræver nemlig, at man afleverer hunden tilbage. 

Hvis man i stedet beslutter sig for at beholde hunden, kan man få et prisnedslag i forhold til den oprindelige købspris, men man skal i så fald være bevidst om, at man selv står for at betale de dyrlægeregninger og/eller medicinregninger, der måtte komme fremover.

Udvidet hvalpegaranti

Som opdrætter er man naturligvis altid velkommen til at sikre sine hvalpekøbere bedre end købeloven lægger op til. Som eksempel kan nævnes en Dansk Kennel Klub-registreret opdrætter, der for nyligt har indført en udvidet garanti på kennelens hvalpe.

Læs artiklen om den udvidede hvalpegaranti her   

Kilde: http://www.taenk.dk
Foto: Line, Hunde Nyheder

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*