Forside » Forskning, viden og oplysning » Giftige alger måske på vej mod Danmark

Giftige alger måske på vej mod Danmark

hund og alger

Der er ved at ske en opblomstring af giftige bågrønalger i Østersøen. Det viser satellitbilleder, og algerne er livsfarlige for hunde.

Som vinden blæser

Giftige blågrønalger begyndte tidligere på ugen at samle sig centralt i Østersøen, og Øjvind Moestrup, mangeårig forsker i blågrønalger, fortæller, at algerne kan have kurs mod Danmark, nærmere bestemt Sjælland og Bornholm. Det skriver videnskab.dk.

Øjvind Moestrup uddyber, at såfremt algeopblomstringen fortsætter som hidtil, vil der i løbet af en uge være en større mængde blågrønalger centralt i Østersøen, og så vil det efterfølgende afhænge af blæsten, om algerne rammer Danmark eller ej. Med østenvind vil algerne gøre deres indtog i Danmark kort efter, hvorimod vi måske helt kan undgå dem, såfremt vinden kommer fra vest.

Blågrønalger er livsfarlige for hunde

Ved større opblomstringer af blågrønalger fraråder man normalt, at mennesker og hunde bader. Værst går det som oftest ud over hundene, der kan dø af algerne.

Læs f.eks. vores artikel fra sidste år, hvor en hund døde på Bornholm efter at have drukket algefyldt havvand >> 

Mennesker, derimod, vil kunne få udslæt og føle ubehag efter en svømmetur i algefyldt hav.
Blågrønalger er en form for bakterier kaldet cyanobakterier, og de har særligt gode vækstbetingelser i varmt og solrigt vejr.

Kilde: Videnskab.dk
Foto: Line, hundenyheder.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*