Forside » Forskning, viden og oplysning » Gravide kvinder med kæledyr har flere bakterier i skeden

Gravide kvinder med kæledyr har flere bakterier i skeden

graviditet og hund

Der forskes bredt i mangt og meget, og nu kan en ny dansk undersøgelse afsløre, at der dobbelt så ofte findes tarmbakterier i skeden hos gravide katte- og/eller hundeejere som hos gravide uden kat og/eller hund.

Kan f.eks. give blærebetændelse

Læge Jakob Stokholm, der er forsker ved Dansk BørneAstma Center og på børneafdelingen ved Næstved Sygehus, er forundret over, at sammenhængen mellem husdyr og forekomsten af tarmbakterier i skeden hos gravide er så tydelig. Han uddyber videre; ”Når man er gravid, er man i en mere sårbar tilstand, og derfor er det ikke ønskeligt med kolibakterier i skeden”.

Tarmbakterierne kan bl.a. sprede sig til urinrøret og give blærebetændelse. Undersøgelsen viste da også, at katte/hundeejerne oftere fik antibiotika, og at det i cirka halvdelen af tilfældene blev givet netop mod blærebetændelse.

Uklart hvad der lægger bag

Det er en gruppe af danske forskere fra Dansk BørneAstma Center, der står bag undersøgelsen, som er ledet af professor Hans Bisgaard.

Da der er tale om en statistisk undersøgelse, kan forskerne i midlertidig ikke sige med sikkerhed, hvad årsagen er og hvilke konsekvenser det har, men de mener, at det eventuelt kan skyldes en form for overførsel fra kæledyrene til de gravide kvinder. Det kan dog også vise sig, at der er en ukendt faktor indblandet.

Håndhygiejnen er vigtig

I denne undersøgelse er det ikke påvist, at bakterierne rent faktisk kommer fra kæledyrene, men læge Jakob Stokholm forklarer; ”Vi antager, at det kan have noget at gøre med, at man får bakterier fra hunden eller katten på hænderne, som man derefter overfører til sin egen mund eller rumpe. Hunde slikker jo sig selv i skridtet og på pelsen, så der er massevis af kolibakterier på vores gode venner”.

Seniorforsker ved DTUs afdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi, Vibeke Frøkjær Jensen, var ikke selv med i studiet, men hun mener, at sammenhængen mellem tarmbakterier på kønsdelene og kæledyr i hjemmet giver god mening.

”Der er forskellige muligheder for smitten. Man vasker ofte hænderne, før man sætter sig til bords. Men man vasker dem jo ikke, før man går på toilettet, hvor man bruger hænderne til at tørre sig”, forklarer hun.

Kilde: Forskning.no
Foto: ©iStockphoto.com/walik