Forside » Forskning, viden og oplysning » Har hunde følelser?

Har hunde følelser?

HundevennerEn video, der viser en våd og mudret hund, der passer på sin sårede artsfælle efter tsunamiens rasen i Japan, er for nyligt gået verden rundt. Millioner af mennesker har indtil nu set videoen og mange er blevet rørt over den menneskelighed, hunden udviser.

Hengivenhed hund og hund imellem er ikke usædvanligt

Professor ved Institut for Produktionsdyr og Heste ved Københavns Universitet, Björn Forkman, fortæller til videnskab.dk, at hengivenhed hund og hund imellem ikke er usædvanligt. ”De fleste, der arbejder med hunde er enige om, at hunde godt kan knytte stærke bånd – der er nogen, de rigtig godt kan lide, og nogen, de virkelig ikke kan lide”, forklarer han. Han fortæller dog samtidig, at der er meget lidt konkret forskning i hundes indbyrdes relationer.

Har hunde følelser?

Når man ser videoen, kan man få indtryk af, at den ene hund har følelser for den anden, men ifølge Björn Forkman kan man ikke bevise, at dyr har følelser. Han uddyber videre ”Det, man gør, er at man sammenligner. Hvis mennesket føler frygt, aktiveres amygdala. Aktiveres hundens amygdala, når den er bange, er der en tilsvarende fysiologisk reaktion. Reagerer hunden som mennesket, når den er bange, er der en tilsvarende adfærdsmæssig reaktion. Og så er det sandsynligt, at den også må have en tilsvarende emotionel reaktion, altså føle frygt”.

Hvorfor reagerer hunden, som den gør?

Man kan benytte to modeller til at forklare, hvorfor hunden i videoen reagerer, som den gør. Hvilken model man sværger til, afhænger af, om man tror på, at hunde kan have følelser eller ej. Björn Forkman forklarer:

  1. ”Er man en hardcore behaviorist, der ikke tror på, at dyr har følelser, vil man sige, at hunden søger hen til den anden hund, fordi hunde går derhen, hvor andre hunde er. Punktum”.
  2. ”Er man derimod i den anden grøft, og tror man på, at dyr kan have følelser, vil man sige, at hunden, der kommer frem godt ved, at den anden hund er skadet, og at den ligger og har det dårligt. Derfor forsøger den at tiltrække opmærksomhed og hjælpe”.

Personligt hælder Björn Forkman til forklaringsmodel nummer to, og uddyber overfor videnskab.dk; ”Der er så mange ting, der indikerer, at der kan være bånd mellem dyr, at det er for ekstremt helt at afvise, at hunden har følelser for den anden hund. Men det er bare en følelse, jeg har”. Han tilføjer afslutningsvist, at de fleste videnskabsfolk i dag arbejder ud fra en mellemting af de to forklaringsmodeller.

Kilde: videnskab.dk
Foto: ©iStockphoto.com/jean frooms

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*