Forside » Forskning, viden og oplysning » Hunde kan hjælpe i vurderingen af skræddersyet medicin til kræftpatienter

Hunde kan hjælpe i vurderingen af skræddersyet medicin til kræftpatienter

hude kan hjælpe i kræftforskning

Hvis man skal tro en nyere undersøgelse, der i sidste måned blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLoS ONE, kan racerene hunde med kræft hjælpe i vurderingen af nye tilgange til skræddersyet medicin til kræftpatienter.

Racerene hunde kan tilbyde forudsigelige genetiske modeller

Science Daily skriver, at et ‘proof-of- concept’ studie ledet af National Cancer Institute (NCI ) og Translationel Genomics Research Institute ( TGen ) konkluderer, at man, ved at benytte genomisk analyse (dvs. analyse hvor man gør brug af kendskabet til generne) til at studere kræft hos hunde, kan hjælpe med at udvikle nye behandlinger til mennesker med kræft.

Racerene hunde, hvis genetik er blevet standardiseret af hundreder af års menneskelig indgriben, giver yderst forudsigelige genetiske modeller. Modeller, der kan benyttes til at udvikle forsøg, hvor specifikke lægemidler tilpasses de molekylære profiler af menneskelige patienter.

Mens der er forholdsvis mange genetiske forskelle blandt mennesker med samme type kræft, er der langt færre genetiske forskelle mellem hunde af samme race, hvilket gør det langt lettere at identificere og studere de gener, der fører til kræft blandt hunde.

Hunde med kræft kan fungere som en model for skræddersyet medicin

Processen med at integrere naturligt forekommende kræftformer hos hunde i de generelle undersøgelser af human cancer biologi og behandling kaldes sammenlignende onkologi (comparative oncology). Identifikationen af specifikke lægemidler til behandling af enkeltpersoner baseret på deres specifikke genetiske eller molekylære profiler er ofte omtalt som skræddersyet medicin.

I studiet blev anvendt genetiske biopsi prøver fra 31 kræftramte hunde, hvor der var taget hensyn til forskellige racers tilbøjelighed til at udvikle forskellige typer af kræft. Prøverne fra de 31 kræftramte hunde blev sammenlignet med prøver fra 40 raske hunde for at estimere variansen i genekspression. Målet var, at analysen skulle klares på 7 dage, men forskerne klarede den i gennemsnit på mindre end fem dage.

“Der er behov for komplekse modeller til effektivt at vurdere studiet af skræddersyet medicin, og dette proof -of-concept studie validerer, at hunde med kræft kan anvendes som en modeller for en klinisk vurdering af nye tilgange til skræddersyet medicin” forklarer undersøgelsens ledende forfatter Dr. Melissa Paoloni.

Kilde: Science Daily
Foto: Line, Hundenyheder.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*