Forside » Forskning, viden og oplysning » Hunde skal hjælpe truet dyreart

Hunde skal hjælpe truet dyreart

hunde og Alzheimers

I Australien kører man netop nu et forsøg for at se, om det er muligt at træne hunde til at være ”bodyguards” for en udrydningstruet punggrævling.

Hunde som bodyguards

Punggrævlingen lever ikke længere frit i naturen i Australien, og der er kun en lille bestand tilbage på Tasmanien. Det er især vilde katte og ræve, der har været medvirkende til, at det lille dyr nu næste er udryddet.

Man har tidligere forsøgt at opdrætte dem i indhegnede områder, med begrænset succes. Derfor har en gruppe af zoologiske haver i delstaten Victoria nu sat et nyt forsøg i gang – og denne gang er det hundene, der skal hjælpe punggrævlingen, som der i fangenskab er cirka 400 af fordelt på fire ynglepladser i Australien.

Sammenslutningen af zoologiske haver vil kort og godt undersøge, om en flok specialtrænede hunde af racen Maremma kan gøre det ud som bodyguards for punggrævlingerne og dermed sikre deres fortsatte eksistens.

Racen har tidligere passet på pingviner

Valget er faldet på Maremmaen, da den er kendt som en effektiv vogter af blandt andet får og kvæg. Tilbage i 2006 anvendte man den med succes på en ø ud for Australien, hvor den blev sat til at passe på en pingvinbestand, som ræve havde reduceret fra ca. 1.500 til drastiske 10! Og nu vil man altså se, om succesen kan gentage sig med pun grævlingerne.

Sammenslutningen af zoologiske haver har derfor ansat en fuldtidstræner, som skal specialtræne syv Maremma hvalpe til formålet over en periode på to år. De færdigtrænede hunde vil derefter blive sendt to og to ud til tre forskellige steder i den sydlige del af Australien, for at se om de kan beskytte punggrævlingerne. Den syvende hund skal fungere som fundraising ambassadør.

Håbet er at få bestanden af punggrævlingerne op på 2.500 i løbet af de fem år forsøget kører, og hvis det ender med succes vil man med fordel kunne lave lignende forsøg med andre truede dyrearter.

Kilde: The Guardian
Foto: Line, Hundenyheder.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*