Forside » Hunderace » Raceportræt: Bearded collie
« Ny søgning efter hunderacer

Raceportræt: Bearded collie

Bearded collieJoy B. Pedersen, formand for Bearded Collie Klubben, har hjulpet os med at besvare de 5 spørgsmål herunder, der danner baggrund for vores raceportræt af bearded collie.

Hvad kendetegner en bearded collie?

Bearded collien er en glad, vågen, selvsikker og livlig hyrdehund, uden tegn på nervøsitet og aggressivitet. Den har et opvakt, spørgende udtryk, som er karakteristisk for racen.

Bearded collien er meget social og færdes blandt mennesker og dyr på en selvsikker og fredelig facon. Hundene har et stort behov for kontakt til deres ejere, og trives ikke godt alene.

Bearded collien er en legesyg og underholdende race, der ofte finder på sjove påfund på eget initiativ.

Hvor meget motion/aktivering kræver en bearded collie?

Bearded collien er med sin oprindelse som arbejdende hyrdehund både intelligent, lærenem og robust. Den skal dagligt motioneres og have sin intelligens stimuleret.

En velstimuleret bearded collie er indendørs en rolig og afslappet hund, forudsat at den får tilstrækkelig med motion og mulighed for aktivitet i løbet af dagen.

Hvordan aktiverer man bedst en bearded collie udover gåture?

En bearded collie holder af at arbejde og løse opgaver med sin ejer/familie. Den har brug for at blive bekræftet og få masser af ros. Modsat kommer man ikke langt, såfremt man presser hunden for meget eller benytter for mange gentagelser. Bearded collien holder af at blive udfordret mentalt, men man skal ikke forvente, at den kan holde gejsten oppe ved vedvarende repetition.  Her vil den ofte selv finde på sjove påfund på eget initiativ.

Bearded collien egner sig til alle former for “glad” og aktiv aktivitet, f.eks. agility, diverse lydighedsprogrammer, spor, hyrdning, rally m.m.

Er der pelspleje eller lignende man bør være opmærksom på?

Pelsen på en bearded collie er lang og kraftig, og kræver en del pasning. De fleste ejere af bearded collier børster hundene igennem mindst en gang om ugen. Det er ikke nok kun at børste yderpelsen, men pelsen skal børstes helt i bund. Dette kan nemt tage en time, alt efter pelskvalitet, vind og vejr m.m. Det er derfor vigtigt, at man er indstillet på at bruge denne tid og lære hvalpen fra lille at blive ordnet.

Der er en periode på nogle måneder – typisk mens hunden er mellem 9 – 18 måneder, hvor hvalpepelsen udskiftes. Her skal man være ekstra påpasselig med pelsen. Her filtrer pelsen rigtig nemt, og passer man ikke på, brænder pelsen sammen til et stort filter, hvilket er til stor smerte for hunden.

Har du nogle gode råd til folk, der overvejer at anskaffe sig en bearded collie?

Bearded collien er en meget sund race med ganske få problemer. Der er ikke udbredte sygdomme i racen, og det arbejder vi for at bevare. Derfor anbefales det, at man køber hvalp med DKK stamtavle.

Når man køber hvalp, bør man først besøge opdrættere og finde en kennel, som man føler sig på bølgelængde med, og hvor man kan se deres hunde og få hjælp og vejledning.

Mere information om bearded collie?

Besøg Bearded Collie Klubbens hjemmeside hvis du ønsker at læse mere om racen.

Foto: Line, Hunde Nyheder

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*