Forside » Hunderace » Raceportræt: Cane Da Pastore Bergamasco
« Ny søgning efter hunderacer

Raceportræt: Cane Da Pastore Bergamasco

bergamascoPia Storm Pedersen, racerepræsentant for Cane Da Pastore Bergamasco i Danmark, står bag svarene, der tilsammen danner raceportrættet af denne sjældne hunderace, som der pt. kun findes 5 registrerede DKK-eksemplarer af i Danmark.

Pia har to af de fem bergamascoer i Danmark; Eccola, en sort tæve, der kommer fra Norge, samt Rubin, merle han, der kommer fra Sverige. De er begge importerede, da der på det tidspunkt ikke fandtes opdrættere i Danmark – det er dog anderledes nu, for Pia har planlagt sit første kuld i foråret 2013. Pia udstiller sine hunde både i ind og udland.

Hvad kendetegner en Cane Da Pastore Bergamasco?

Bergamascoerne er en selvstædig og intelligent race, som hurtigt lærer at tænke et skbergamascoridt længere frem, så længe der er en mening med dét, du vil have racen til.

Bergamasco er en tillidsfuld race, og som er meget knyttet til folk, de omgås, og så er racen allergivenlig.

Hvor meget motion/aktivering kræver en Cane Da Pastore Bergamasco?

En bergamascos aktivitetsniveau er ikke særlig højt i forhold til, at det er en hyrde hund. På en skala fra 1-5, vil den nok ligge på en 3’er,

Hvordan aktiverer man bedst en Cane Da Pastore Bergamasco udover gåture?

Du kan aktivere en bergamasco med agility. De er meget lærenemme hunde, hvis man forstår at ”fortælle” dem hvorfor, de skal udføre en given opgave.

Er der pelspleje eller lign., man bør være opmærksom på?

Begamascoens pels er speciel og kræver en del af ejeren i hundens første leveår, da båndene/dreadlocksne skbergamasco dreadlocksal deles rigtigt, samt hoved og hale skal være fri for disse bånd.

Racen har hvalpepels i ca. 1 år, hvor pelsen er blød ligesom en old english sheepdog.

Når hvalpen er omkring 8-10 måneder, begynder den rigtige pels at komme. Pelsen bliver grovere og ulden begynder at komme i bunden, ulden klumper sammen og bliver tæt og kompakt. Pelsen kan vaskes, men det er et heldagsprojekt, da den også skal tørres, ellers kommer den til og lugte.

Pelsen er udvokset omkring 4-5 års alderen og så går pelsen ned til jorden.

Har du nogle gode råd til folk, der overvejer at anskaffe sig en Cane Da Pastore Bergamasco?

Bergamascoen er en god familiehund og den kan omgås børn samt små hunde. Dog skal man have i baghovedet, at der er tale om en hyrdehunderace, så det ligger til dens natur gerne atbergamascohvalp ville holde styr på deres ”flok”, og deres leg er lidt voldsom.

Bergamascoen er ikke kønsaggressive og racen har som sådan ingen racerelaterede sygdomme.

Dét, man skal være mest opmærksom på, hvis man ønsker sig en bergamasco, er hundens pels. Det er lidt af en mundfuld, og man skal være indstillet på pelsplejen. Derudover skal man være obs på, at bergamascoerne i fugtig vejr og regnvejr lugter af våd hund – og dette kan ikke undgås, kun mindskes.

Mere information om Cane Da Pastore Bergamasco

Besøg KHKG, hjemmesiden for Hyrde-, Kvæg- og Gårdhunde uden Specialklub, for mere information om Cane Da Pastore Bergamasco.

Fotos: Venligst udlånt af Pia Storm Pedersen 
(øverste billede: Pias Eccola 2 år og 2 mdr gammel, billede 2: Pias Rubin 14 mdr. gammel, billede 3: pelsstrukturen på en 6 år gammel bergamasco og nederste billede: Pias Rubin 6 uger gammel)

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*