Forside » Hunderace » Raceportræt: Berner Sennenhund
« Ny søgning efter hunderacer

Raceportræt: Berner Sennenhund

berner sennenPia Skaarup Larsen har hjulpet os med at svare på spørgsmålene herunder, der danner baggrund for vores portræt af berner sennenhunden.

Pia Skaarup Larsen har elsket berner sennenhunde i over 10 år. For øjeblikket bor hun sammen med en flok på fem tæver i alle aldre. Hun opdrætter racen i Dansk Kennel Klub under kennelnavnet Lady Xiera

Hvad kendetegner en berner sennenhund?

En berner sennenhund er en stor, selvstændig og utrolig kærlig hund. Den elsker at være sammen med sin familie og vil helst være lige i nærheden hele tiden. Den har dog sin egen vilje, og kræver naturligvis noget opdragelse, blandt andet på grund af sin størrelse. Berneren er vagtsom og giver lyd, når der kommer nogen, men den holder ret hurtigt op igen.

Racen er kendt som en god og stabil familiehund. Den passer på familiens yngste, og er som oftest en stor ynder af børn, hvis den er vant til at omgås dem.

I forhold til børn har berner sennenhunden dog sin størrelse både for og imod sig. Den er tilpas stor til, at et mindre barn kan støtte sig til den og rejse sig ved dens side med en hånd i pelsen på den store hund. Men ofte vil det muligvis være hunden, der har nedlagt barnet, når den i glæde eller uforsigtighed har vendt sig for hurtigt og væltet det lille menneske, som uheldigvis stod for tæt på.

Hvor meget motion/aktivering kræver en berner sennenhund?berner sennen hvalpe

En berner sennen er ikke en sovepude. Den voksne berner er en rolig hund med et moderat motionsbehov, og den er vældig god til at tilpasse sig sin families aktivitetsniveau. Dens glæde ved en lang tur i skoven er dog enorm, og det vil være synd at lade den sove sit liv væk.

Det første år eller to kan der dog være noget ”knald på liggehønen” i nogle perioder, og da den – mens den vokser – ikke må få for meget motion, må man derfor forbruge noget af den til tider massive energi på andre måder end ved at gå lange ture.

Hvordan aktiverer man bedst en berner sennenhund udover gåture?

Bernberner sennenhunder sennen er en meget alsidig hund, som typisk vil elske de fleste former for aktivitet.  Alle former for næsearbejde er populært, og såvel spor som foder- og godbidssøg er et hit hos de fleste bernere, ligesom alskens samarbejdsøvelser og problemløsningslegetøj altid falder i god jord.

Racen kan blive fantastisk dygtig til forskellig lydighed lige fra LP-lydighed til rally – men man skal nok træne den helt fra hvalp. Boldspil og pindekast er ikke noget for en berner. Kaster man noget, kan man selv hente det igen.

Mange bernere elsker at komme i svømmehallen, mens andre ikke er helt så vilde med det våde element.

Da berner sennen oprindeligt blev brugt til at trække vogne i Alperne, vil vognkørsel være en god aktivitet for racen.

Er der pelspleje eller lign., man bør være opmærksom på?

Pelsen på en berner sennen er absolut overkommelig. Når den fælder, fælder den, så det kan ses overalt i huset. Der er utrolige mængder underuld, der skal skiftes, og i den periode bør man være flittig med børsterne, så ulden kan komme af.

I hverdagen er en grundig omgang med børsten hver eller hver anden uge rigeligt. Pelsen er lang, men ikke så lang, at den filtrer sammen. Der kan sætte sig lidt grene og andet godt fra haven og skoven i de lange faner, men det er let at fjerne.

En berner sviner. Man skal ikke være ked af at gøre rent eller elske hvidt tøj og hvide møbler alt for højt. Har man berner sennen, må man være forberedt på at lufte sin støvsuger næsten lige så ofte som sin hund.

Har du nogle gode råd til folk, der overvejer at anskaffe sig en Berner Sennenhund?

Køb kun berner sennen fra en god kennel for at undgå hundehandlere! Vær sikker på, at hvalpeberner sennen hvalpne er vokset op inde i huset hos familien og har fået en god socialisering i den første vigtige tid.

Kom af sted til hvalpemotivation og træning så tidligt som muligt, inden hvalpen bliver alt for bomstærk, og vær opmærksom på, at hvalpen ikke må få særlig meget motion, mens den vokser.

Tegn altid en god sygeforsikring på din hund. En berner sennen kan koste i dyrlægeregninger, så en forsikring er god at have.

Fotos: Venligst udlånt af Pia Skaarup Larsen

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*