Forside » Hunderace » Raceportræt: Bichon Havanais (Havanese)
« Ny søgning efter hunderacer

Raceportræt: Bichon Havanais (Havanese)

Bichon HavanaisPeter Frederiksen, der er racerepræsentant for Bichon Havanais og sammen med sin hustru har kennel Big Choice under Dansk Kennel Klub, har hjulpet os med raceportrættet af Bichon Havanais. Peter og Yvonne har opdrættet hunde i DKK i 20 år. De startede med Shih Tzu, som de stadig opdrætter, men de sidste 7 år har de også haft Bichon Havanais.

Peter forklarer, at de undervejs ønskede at arbejde med endnu en selskabshund, og valgte Havanesen da de efter flere års studier i Klubben for Små Selskabshunde fandt den venlige og glade hund, som de søgte.

I årenes løb er det blevet til mange flotte resultater på udstillinger og en del hvalpekøbere, der også har fundet ud af, at en Bichon Havanais er en skøn lille kammerat.

Hvad kendetegner en Bichon Havanais?

En Bichon Havanais er en glad, letbenet og positiv selskabshund med mellemlang pels. Som alle Bichon’erne er den en allergivenlig race.

Havanesen er måske den mildeste af Bichon’erne, og er derfor en meget velegnet familiehund. Med det glade sind klovner den gerne rundt med børn i alle aldre. Og den kommer meget tæt på sin familie.

En Bichon Havanais er kun lidt gøende, og når man som gæst har hilst på Havanesen, så hører man ikke meget til dBichon Havanais også kalder Havaneseen.

Hvor meget motion/aktivering kræver en Bichon Havanais?

Som alle hunde elsker Havanesen en god gåtur og kan sagtens trænes op til f.eks. at komme med på en løbetur. Men dage med mindre motion og gåture går også fint – bare man er sammen med familien.

Så en Bichon Havanais er ikke en krævende hund med hensyn til motion, da den tilpasser sig familien.

Hvordan aktiverer man bedst en Bichon Havanais udover gåture?

En Bichon Havanais er en intelligent lille hund, og man kan lære sin hund mange ting under lydighed og leg.

Da det er en letbenet hund, egner Havanesen sig fint til f.eks. agility. Man kan også bruge turene til at træne øvelser i lydighed, og vi anbefaler altid, at man tager på kursus i hvalpemotivation og fortsætter op i ”graderne”. Da Havanesen er så lærenem, er der mange timers sjov for hund og ejer.

Prøv at kaste tørfoderpillerne på græsplænen og lade hunden selv finde sin mad. Det er en skøn aktivitet for hunden.

Er der pelspleje eller lign. man bør være opmærksom på?

En Bichon Havanais har en mellemlang pels, og kræver derfor pelspleje – gerne 10 – 15 minutter hver dag – men så har man også en flot hund med en ren pels. Pelsplejen skal man lære fra starten og det kan din opdrætter hjælpe med. Når man først har lært metoderne, så er arbejdet med plejen en hyggestund med din hund.

Ønsker man ikke at have hunden i lang pels, så klippes mange i ”bamseklip”, hvor de ligner små bamser.

En velplejet Havanese fælder ikke og hører til de allergivenlige racer.

Gode råd vedrørende anskaffelse af en Bichon Havanais

Bichon Havanais er én af de populære racer, og det betyder, at man som køber skal se sig for. Man skal købe en hvalp med stamtavle, Bichon Havanais hvalpeog vi anbefaler en stamtavle fra Dansk Kennel Klub (DKK). Her finder man mange opdrættere, hvor hundene udstilles for at bruge racetypiske hunde i avl. Ligesom hundene udvælges på grund af, at sundhed og mentalitet er i orden.

Under alle omstændigheder bør man besøge opdrættere og finde en kennel, som man føler sig på bølgelængde med, og hvor man kan se deres hunde og få hjælp og vejledning.

Havanesen er en meget sund race med ganske få problemer. Vi har ikke udbredte sygdomme i vores race, og det arbejder vi for at bevare i DKK. Derfor anbefales det, at man køber hvalp med DKK stamtavle.

Mere information om Bichon Havanais?

Besøg Klubben for Små Selskabshundes hjemmeside, hvis du ønsker at læse mere om Bichon Havanais. Derudover er der for nyligt udkommet en bog om Havanesen på dansk, nemlig “Bichon Havanais – den Cubanske Charmetrold” (ISBN: 9788771144246).

Fotos: Venligst udlånt af Peter Frederiksen

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*