Forside » Hunderace » Raceportræt: Entlebucher sennenhund
« Ny søgning efter hunderacer

Raceportræt: Entlebucher sennenhund

entlebucher sennenhund

Pia Johnsen har hjulpet os med raceportrættet af entlebucher sennenhund. Hun fik sin første entlebucher sennenhund i 1994, og om hende udtaler Pia; ”Hun lærte mig meget om hvordan man ikke skal træne en entlebucher, men var alligevel en god partner igennem de år, hvor jeg blev uddannet i hundeadfærd af Turid Rugaas og vi endte med at deltage i DcH DM flere gange”

Pias efterfølgende entlebucher havde et helt andet temperament, elskede at rundere, men blev desværre ramt af Glaucom (også kendt som grøn stær). På trods at et kunstigt øje fortsatte hun sit arbejde som redningshund og elskede at finde mennesker. Hun nåede at deltage i både DcH og DKK DM for sporhunde.

Pias nuværende entlebucher er ligeledes under uddannelse til redningshund. Hendes sundhed er i orden og Pia forventer at kåre hende i den tyske sennenhundeklub næste år, hvorefter hun være klar til at få et kuld hvalpe, hvis der kan findes en passende hanhund.

Hvad kendetegner en entlebucher sennenhund?

En entlebucher er modig, stædig, selvstændig og særdeles intelligent. Den elsker at arbejde og gør det med stor intensitet, styrke og udholdenhed. Udover sin psykiske mentale styrke, er entlebucheren i forhold til sin størrelse en meget stærk hund, som har en høj entlebucher sennenhundsmertetærskel. Den er dertil utrolig hurtig i sine reaktioner, hvilket gør, at den absolut ikke er nogen ”begynderhund” eller en hund, som børn kan tage ansvaret for.

Entlebucheren er meget loyal og beskyttende overfor sin ejer/familie, og specielt hanhundene kan være meget territoriale og dominante overfor andre hunde. Entlebucheren er derfor IKKE en ubetinget social hund sammen med andre ”fremmede” hunde, så man skal være opmærksom på at socialisere den meget i hvalpetiden.

Bemærk dog, at der kan være store variationer i temperamentet – nogle entlebuchere er meget glade for at snakke med ALLE mennesker, og har det fint med andre hunde, de møder, mens andre entlebuchere er ret reserverede og uinteresserede i fremmede mennesker og hunde. En velafbalanceret, voksen entlebucher holder sig i ro, når den er indendøre og sparer på energien, til den igen skal arbejde.

En entlebucher er en ”krævende” hund, men vil være en super hund for dig, hvis du evner at være en god vejleder for din entlebucher med en venlig og positiv træning, gennemført konsekvens og tålmodighed. Hvis du derimod presser den for hårdt, bliver den frustreret og stresset.

Hvor meget motion/aktivering kræver en Entlebucher Sennenhund?

En entlebucher sennenhund SKAL udfordres i dagligdagen – den er skabt til arbejde, og vil kede sig og derfor selv finde på unoder,entlebucher hvis ikke du giver den arbejdsopgaver i hverdagen. Entlebucheren er oprindelig en hyrdehund, der skulle holde styr på dyrene, men den kan trives i en aktiv familie, hvis den får tilstrækkeligt med motion og mentale udfordringer.

En entlebucher sennenhund elsker at være aktiv i naturen, f.eks på gåture, løbeture, cykelture, rideture, vandreture med overnatning i det fri.

Hvordan aktiverer man bedst en Entlebucher Sennenhund udover gåture?

Entlebucher sennenhund er en robust og stærk hund, der kan bruges til stort set alle former for hundesport. Hyrdning på køer, får, ænder, alm. lydighed, Rally, IPO (i såfald bør valget falde på en hanhund pga. størrelsesforskellen ml. hanner og tæver), agility, spor-arbejde, redningshundearbejde (den elsker at klatre op på meget høje ting, og er ikke bange for at falde ned)

Er der pelspleje eller lign., man bør være opmærksom på?

Entlebucheren er en hund med minimal pelspleje! De fleste entlebuchere er rigtig glade for vand, og går ikke af vejen for at springe i havet, bade i pytter og søer. De leger også nogle gange voldsomt, når de er ude, og kan blive møgbeskidte i legen, men pelsen er selvrensende og efter 15 minutter er poterne igen hvide.

Har du nogle gode råd til folk, der overvejer at anskaffe sig en Entlebucher Sennenhund?

enthlebucher sennenhundKontakt en entlebucherejer og se hunden i virkeligheden. Find en opdrætter som har en tæve, som du kan lide. Der er oftest venteliste, allerede inden tæven bliver parret. Forvent derfor at du skal til udlandet for at finde en opdrætter, og at opdrætteren skal besøges mindst én gang, før du kan hente en hvalp.

I Tyskland gør de meget for at øge sundheden i racen. Øjensygdommen PRA er udryddet ved hjælp af gentest og man kæmper for at udrydde Grøn stær (Glaucom) og Katerakt.

Hundenes HD status er forbedret væsentligt, og der er ligeledes tvungen undersøgelse for urinvejssygdommen Ektopiske Ureteres før en parring.

Besøg Pias hjemmeside hvis du vil læse mere om hendes entlebucher sennenhund og racen generelt >>

Fotos: Venligst udlånt af Pia Johnsen.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*