Forside » Hunderace » Raceportræt: Kleiner Münsterländer
« Ny søgning efter hunderacer

Raceportræt: Kleiner Münsterländer

Kleiner MünsterländerDansk Münsterländer Klub har været behjælpelige med at svare på spørgsmålene, der danner baggrund for raceportrættet af Kleiner Münsterländeren.

Hvad kendetegner en Kleiner Münsterländer?

Kleiner Münsterländeren er en kontinental stående jagthund. Med stor streg under jagt. Det er en alsidig og ganske populær jagthund.

Dens historie går langt tilbage: Hunde af samme type som nutidens Kleiner Münsterländer kan spores tilbage til 1400-tallet. Man formoder, at det er tyske vagtelhunde og spaniels, der ligger til grund for racen. Hvad man med sikkerhed ved, er at de to tyske brødre Löns begyndte at avle systematisk på racen omkring 1890. De rejste rundt i store dele af Tyskland for at finde gode eksemplarer at avle på. Udgangspunktet var de jagtlige egenskaber. Eksteriøret spillede en sekundær rolle. Dog ønskede de en forholdsvis lille hund, der ikke blot kunne spore vildtet og tage stand for det – men tillige apportere det. Med andre ord ville de have en robust, alsidig hund. Det fik de avlet frem i den hund, der sluttelig kom til at hedde Kleiner Münsterländer.

Kleiner Münsterländeren blev ret hurtigt udbredt især blandt de tyske bønder, der skulle ”skyde til gryden”. På grund af racens alsidighed havde de stor gavn af den og brugte den til jagt på alt fuglevildt. Desuden havde de fundet en hund, der tog stand for harer, hvad der ikke er mange andre hunde, der gør.

I 1912 fik racen sin egen specialklub i Tyskland, og allerede i 1915 blev de første to Kleiner Münsterländere bragt til Danmark af lensgreve Reventlow. I en årrække hørte man imidlertid intet om racen i Danmark, men i 1951 begyndte Ann-Lis Fischer at importere Kleiner Münsterländere fra Tyskland og oprettede Kennel Storebælt. Så kom der skred i tingene, og i 1967 blev Dansk Münsterländer Klub grundlagt.

Dengang som nu er det hovedsagligt jægere, der har racen, og Dansk Münsterländer Klub har et princip om ikke at sælge hvalpe til ikke-jægere. Der er simpelthen så meget jagt i Kleiner Münsterländeren, at de skal have lov at komme på jagt. Det er det, de virkelig kan, og de værdsætter det enormt.

Kleiner Münsterländeren som race er meget stor i hjemlandet Tyskland i dag – specialklubben har ca. 5000 medlemmer, og i Danmark er den blandt de tre mest populære racer indenfor de stående hønsehunde; altså de hunde, der tager stand for vildtet. Det anslås, at der findes ca. 1500-2000 eksemplarer herhjemme.

En Kleiner Münsterländer giver aldrig op. Den er meget udholdende og kan løbe en hel dag i højt tempo, bare der er indlagt små pauser. Den er dygtig til at opspore vildtet og tage stand for det, og den er måske endda endnu bedre til efterskudsarbejdet; altså det arbejde, der skal udføres, når jægeren har skudt. Kleiner Münsterländeren er specialist i at finde det nedlagte og anskudte vildt. Den er utrolig vedholdende og giver ikke op, før den har fundet vildtet. Derefter apporterer den villigt. Faktisk kan man se dens apporteringsinstinkt allerede fra hvalpestadiet, hvor den ynder at samle ting op og bære dem rundt.

Selvom Kleiner Münsterländeren er en forholdsvis selvstændig hund, er den meget samarbejdsvillig og dressurbar. Den er nem at træne op, men man skal sørge for at vedligeholde træningen hele tiden. Til gengæld er Münsterländeren generelt vild med at blive trænet – bare det er de rette evner, den får udfoldet. Alt jagtrelateret arbejde er den altid med på. I den forbindelse er Kleiner Münsterländeren meget arbejdsivrig.

En ting, der er medvirkende til at gøre arbejdet med Kleiner Münsterländeren let, er dens gode nervesystem. Den bliver ikke sådan lige slået af pinden. Uanset om man er på jagt med hunden, eller om man er på en træningsplads med masser af andre hunde, er den god til at bevare koncentrationen. Den er i stand til at abstrahere fra næsten enhver form for provokation.
Kleiner Münsterländeren er jo først og fremmest en jagthund, men den er også en glimrende familiehund, der sætter stor pris på menneskeligt selskab. Den er venlig, søger typisk menneskelig kontakt og er ganske kælen. Det er også en hund, der har nemt ved at indordne sig i hierarkiet, så den er nem at have såvel i familien som i en hundeflok. Kleiner Münsterländeren er en hengiven hund, der knytter sig meget til sin familie.

Også fremmede bliver mødt med venlighed. Der er ikke så meget vagthund i Kleiner Münsterländeren, men den fortæller altid, hvis der er nogen ved døren. Selvom den typisk forholder sig temmelig roligt indendørs, holder den øje med, hvad der sker, og intet går forbi den opmærksomme hunds næse.

Hvor meget motion/aktivering kræver en Kleiner Münsterländer?

Kleiner Münsterländeren har et stort aktivitetsbehov. Men når Münsterländeren får tilfredsstillet sine aktivitetsbehov, har man en meget nem og velafbalanceret hund. Hundene er gode til at holde sig selv i form, især hvis de er flere sammen og f.eks. har mulighed for at tumle i en have. Men man skal tilbyde Kleiner Münsterländerne regelmæssig motion, og de bør have lov at strække ud på store arealer et par gange om ugen, ligesom de gerne skal have et par ugentlige jagtrelaterede aktiviteter. Enten på rigtig jagt eller som en del af deres jagtlige uddannelse på træningsniveau.

Hvordan aktiverer man bedst en Kleiner Münsterländer udover gåture?

Som nævnt er Kleiner Münsterländeren den fødte jagthund, og alle jagtlige discipliner vil være en god måde at aktivere den på. Almindelig lydighedstræning, apporteringstræning, sporarbejde, markarbejde/træning, en god gåtur ved stranden og lignende aktiviteter vil uden tvivl falde i dens smag.

Er der pelspleje eller lign., man bør være opmærksom på?

Pelsen er tæt, middellangt, glat til let bølget, ligger tæt til kroppen og er vandafvisende. Kroppens omrids må ikke sløres af for lang pels. Pelsen skal ved sin tæthed beskytte bedst muligt mod vejret, terrænforhold og skrammer. Forbenene har behæng, bagbenene har bukser til haseleddet. Den kræver ikke særlig meget pelspleje.

Har I nogle gode råd til folk, der overvejer at anskaffe sig en Kleiner Münsterländer?

Man skal være opmærksom på, at man anskaffer sig en jagthund med gode jagtlige gener, der ikke bryder sig om at blive lukket inde i en lille lejlighed, uden mulighed for fysisk aktivitet.

Dansk Münsterländer Klub er altid villige til at hjælpe og rådgive nye og gamle Münsterländer ejere. Vi har et stort og landsdækkende aktivist-net, der tilbyder træning, rådgivning og generel social samvær med og omkring vores dejlige race. Er du det mindste i tvivl om, om Kleiner Münsterländeren er en hund for dig, så ring endelig og tag en snak med en af vores mange aktivister.

Mere information om Kleiner Münsterländer?

Besøg Dansk Münsterländer Klubs hjemmeside hvis du ønsker at læse mere om Kleiner Münsterländer.

Foto: Venligst udlånt af Dansk Münsterländer Klub

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*