Forside » Træning og aktivering » Hundeslædekørsel i Danmark

Hundeslædekørsel i Danmark

Hundeslædekørsel i DanmarkI forlængelse af torsdagens artikel om hundeslædekørsel i dette års TV-julekalender, har vi besluttet os for at kigge nærmere på slædehundesporten i Danmark og har derfor været i kontakt med Frauke Jørgensen, der gennem de sidste par år har været aktiv indenfor sporten.

Malamutes er som chips…

Da Frauke og manden i 2007 fik deres første Alaskan Malamute, havde de ingen intentioner om at anskaffe sig flere hunde, køre slæde eller tilbringe halvdelen af deres “hunde-liv” i skov og krat. Allerede det følgende år fik de i midlertidig hund nr. 2, og kort derefter kom interessen for både hundeslædekørsel og træktræning, som de for alvor er blevet bidt af. Frauke håber da også, at hundeflokken kan blive udvidet, for som hun siger, er der er kendt ordsprog, der siger “Malamutes er som chips, man kan aldrig nøjes med én”.

Betaget af ulvelignende hunde

Om baggrunden for valget af racen fortæller Frauke, at de ligesom – forhåbentlig – mange andre, satte sig meget grundigt ind i, hvilken race de fik ind i deres hjem og forklarer videre ”Som barn er man betaget af disse ulvelignende hunde, har set dem i f.eks. Nissebanden i Grønland og følt sig draget af deres mystiske (og mytologiske) væsen”.

“Selvfølgelig kan man i sådan et “studie” ikke undgå racens karakteristiske historie, som nomadefolkets (Mahlemutes) trækhunde og varmedunke. Ikke desto mindre var det ikke vores første prioritet, da vi kastede vores kærlighed på racen. Vi ville ha’ en aktiv hund, der var “kuldesikret” og alsidig. Det må man sige, at vi fik”. Frauke tilføjer, at det ikke er nødvendigt at fremdyrke hundens egentlige potentiale som trækhund, når man lever livet med en slædehund – men det kan klart anbefales!

Slædehundesporten i Danmark

Til trods for at det danske klima – lige med undtagelse af de seneste par år – ikke ligefrem leder tankerne hen på slædehunde og hundeslædekørsel, kan sporten sagtens dyrkes i Danmark, så vi beder Frauke fortælle os lidt om den.

Fortæl os lidt om hundeslædesporten

Sne eller ikke sne så er vintermånederne klart de bedste for en slædehund. Hundene blomstrer nærmest op, når temperaturerne falder og vi befinder os i nærheden af frysepunktet. Træksæsonen starter for de fleste i september/oktober, hvor træning med dæk/foran cyklen sørger for en blød opstart.

Hvalpe træner man naturligvis ikke i træk – En hund skal være veludviklet og klar til den belastning, som sporten kræver. Kommandoerne derimod kan man begynde at indøve på gåturene allerede i en ung alder.

Akkurat som hos menneskene kræver god træning, at man starter langsomt og anskaffer sig det korrekte udstyr (dvs. seler, liner, cykelhjelm osv.). Har man flere hunde, kører man som oftest på en vogn, der tillader større kontrol over et stort spand. Det kræver dog tilladelse at køre med vogn i de danske skove.

Løbssæsonen starter også først i vinterhalvåret med konkurrencer i hele landet. Da langdistance-træning eller kuperet terræn nærmest er umuligt herhjemme, søger flere udenlands for at nyde glæderne ved de åbne vidder og samarbejdet med hundene. For selvom hundene arbejder og trænes til dette, så er slædesporten et teamwork, hvor musheren (personen på slæden/vognen) er lige så vigtig som de firbenede atleter.

Sommermånederne derimod er oftest for varme til at gennemføre fysisk hård træning. Særligt i de kølige morgen- og aftentimer kan man dog nemt vedligeholde hundenes aktivitetsniveau, f.eks. gennem lange gåture, kløv (Backpacking), O-løb eller agility, som står på programmet hos mange slædehundeejere.

Generelt er det meget forskelligt, hvor ofte og hvor meget man træner, men for de fleste entusiaster står de fleste af ugens dage i træningens tegn. Vi skal jo være klar til vinterens sne!

Skal man have et bestemt antal hunde for at tage aktivt del i sporten – og er det specifikke racer, der er tale om?

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at have mere end én hund for at nyde glæderne ved at trække. Mange kører Velo, dvs. cykler, eller bruger kickbikes/pawtrekkers (løbehjul) med en enkelt eller to hunde foran. Vi står selv i den situation, at vore tæve hellere vil ligge i sofaen end at trække en vogn, så vi cykler også for at undgå at overbelaste vores hanhund.

I de danske skove ser vi primært racerne, der repræsenteres af Dansk Polarhundeklub (Grønlandshund, Alaskan Malamute og Siberian Husky), samt Samojederne, men ser man lidt længere ud over Danmarks grænser, finder man alle tænkelige racer indenfor trækhunde-sporten. 

Er det muligt at kigge forbi Jeres løb for at se nærmere på sporten og vurdere, om det evt. kunne være noget for en selv?

Selvfølgelig! Hvis man går ind på Dansk Polarhundeklubs hjemmeside kan man finde datoer for sæsonens løb, hvor der altid vil være folk at snakke med. Udover det står de fleste også til rådighed udenfor disse datoer – f.eks. til fællestræninger rundt omkring i de danske skove (se evt. Polarhundeklubbens facebookgruppe). Det er klart at anbefale at informere sig omkring muligheder, træning og udstyr, inden man kaster sig ud i sporten, for på den måde at få den mest optimale start på sin musher-karriere. Vi er alle startet som nybegyndere og vi glæder os over alle, der vil dele denne passion med os.

I galleriet herunder kan du se et udpluk af Fraukes skønne fotos. (Klik evt. på dem for at se dem i et større format).

Fotos: Venligst udlånt af Frauke Jørgensen