Forside » Arrangementer og udstillinger » FCI grupper? Hvad er det?

FCI grupper? Hvad er det?

hunde blandt publikum til country days

I hundesammenhæng hører man jævnligt ordet ”FCI grupper” anvendt, men hvad går det egentlig ud på og hvad betyder det? Det er, hvad du kan læse om i denne artikel.

Hvad er FCI?

FCI er en forkortelse af Fédération Cynologique Internationale, og er navnet på en hundeorganisation med mere end 100 år på bagen. Der er kun én hundeklub i hvert land, der har mulighed for at blive medlem af FCI, der fungerer som moderorganisation for 85 hundeklubber verden over.

Det danske FCI-medlem er Dansk Kennel Klub (forkortet DKK), der med sine ca. 30.000 medlemmer i øvrigt er den største stambogsførende hundeklub i Danmark.

FCI og hunderacerne

FCI anerkender i alt ca. 400 forskellige hunderacer. Hver enkelt hunderace ”ejes” af et land, og det pågældende land har til opgave at udarbejde en racestandart for den pågældende hunderace i samarbejde med medarbejdere fra FCI. På den måde sikrer man, at der er en fælles referenceramme for avlerne af de pågældende hunderacer – racestandarterne anvendes endvidere, når hundene skal bedømmes til udstillinger. De i alt ca. 400 racer er yderligere inddelt i 10 FCI-grupper.

FCI grupperne

De ca. 400 hunderacer, der anerkendes af FCI, er inddelt i i alt 10 FCI grupper;

 • FCI Gruppe 1 – Hyrde og Kvæghunde
  Eksempler: Schæferhund, Border Collie og Collie
 • FCI Gruppe 2 – Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde
  Eksempler:  Grand Danois, Rottweiler, Schnauzer og Berner Sennenhund
 • FCI Gruppe 3 – Terriere
  Eksempler:  West Highland White Terrier, Jack Russel Terrier og Staffordshire Bull Terrier
 • FCI Gruppe 4 – Gravhunde
  Gravhunde
 • FCI Gruppe 5 – Spidshunde
  Eksempler: Siberian Husky, Alaskan Malamute og Pomeranian
 • FCI Gruppe 6 – Drivende jagthunde og schweisshunde
  Eksempler: Dalmatiner, Beagle og Basset Hound
 • FCI Gruppe 7 – Stående jagthunde
  Eksempler: Irsk Setter, Kleiner Münsterländer og Ruhåret hønsehund
 • FCI Gruppe 8 – Apporterende jagthunde
  Eksempler: Labrador Retriever, Golden Retriever og Cocker Spaniel
 • FCI Gruppe 9 – Selskabshunde
  Eksempler: Chihuahua, Fransk Bulldog og Cavalier King Charles Spaniel
 • FCI Gruppe 10 – Mynder
  Eksempler: Afghansk Mynde, Grayhound og Irsk Ulvehund

FCI grupper og udstilling

Til Dansk Kennel Klubs (og de øvrige FCI medlemmers) udstillinger dyster hunde fra samme race mod hinanden. Udstillingens bedste eksemplar af en given race præmieres med dét, der kaldes BIR (”Bedst I Racen”) og modtager en rød/gul roset.

En hunderaces BIR (Bedst I Racen) hund skal efterfølgende dyste mod andre hunderacers BIR hunde indenfor samme FCI gruppe – dvs. i gruppe 8 møder eksempelvis Labrador Retriever, Golden Retriever m.fl. hinanden. Der findes én vinder i hver af de 10 FCI grupper.

Afslutningsvist møder de 10 gruppevindere hinanden, og hunden der løber af med den samlede sejr kan kalde sig ”Bedst In Show” (BIS), og er således udstillingens bedste hund.

Har FCI grupperne betydning, når jeg ikke går op i stamtavler og hundeudstillinger?

Ja, det kan de faktisk godt have – forstået på den måde at man med inddelingen af grupperne jo har foretaget en klassificering af hunderacerne og inddelt dem i racer, der ”matcher” hinanden.

Hvis man af den ene eller anden årsag hellere vil have en blandingshund end en ren-racet hund, kan der derfor stadig være fornuft i at skele til FCi grupperne… En blanding af to racer indenfor samme gruppe behøver ikke nødvendigvist være en ”fornuftig” blanding, men med en blanding af racer fra to forskellige FCI grupper bør man i hvert fald gennemtænke, hvorvidt hundens træk ikke ligger for langt fra hinanden og dermed har risiko for at komme til udtryk på en uheldig måde.

Det finurlige ved blandinger er netop, at man aldrig kan være helt sikker på, hvilke gener der kommer stærkest til udtryk, så man kan ligeså godt være heldig som uheldig – overvejelserne omkring forældredyrenes FCI grupper skal således blot ses som et forslag (og tilmed en ret håndgribelig en af slagsen) til én af de ting, man kan tage med i betragtning, når man gør sig overvejelser omkring sit kommende familiemedlem. 

Foto: Line, Hunde Nyheder

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*