Forside » Sundhed og sygdom » Hurtigere behandling af kræft hos hunde gennem ny metode

Hurtigere behandling af kræft hos hunde gennem ny metode

Michael Juremalm fra sva

Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Sverige skriver i deres seneste tidsskrift, at de har fundet en metode til langt hurtigere at teste for lymfom, der er en ondartet kræftsygdom.

Hurtige testresultater

Lymfom er kræft i i de blodceller, der kaldes lymfocytter, og Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Sverige (forkortet SVA) har fundet ud af, at man kan teste for sygdommen ved at måle forekomsten af enzymer i blodet.

– Testresultatet foreligger allerede efter et par timer, hvilket gør det muligt at sætte direkte ind med en tilpasset behandling. Tidligere kunne det tage op til en måned, før resultaterne fra prøverne var klar, siger forsker Michael Juremalm, SVA.

Lymfom vil normalt give forhøjede mængder af enzymet thymidinkinase 1 i blodet. Det gælder for såvel mennesker som dyr med sygdommen. Mængden af enzymet er knyttet direkte til forekomsten af tumorer og til hvor farlig kræften er.

Flere hundes levetid kan forlænges

Et team af forskere på Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) har i flere videnskabelige undersøgelser vist, at niveauet af thymidinkinase 1 i blodet hos kæledyr giver en god idé om overlevelseschancerne ved lymfom. Undersøgelserne har især omfattet hunde, og resultaterne kan bruges af dyrlæger og hundeejere, som overvejer kemoterapi som behandlingsform, og kan i sidste ende føre til, at flere hundes liv forlænges.

Niveauet af enzymet giver tilmed en tidlig indikation af en eventuel genopblussen af sygdommen hos hunden – allerede før de kliniske symptomer er tydelige. Det betyder, at en eventuel opfølgende behandling kan startes tidligt, hvilket øger overlevelseschancen.

Fakta

  • Statens Veterinärmedicinska Anstalt (forkortet SVA) er en svensk styrelse, der har til opgave at være veterinærekspert og serviceorgan, som rådgiver myndigheder og enkeltpersoner.

Kilde: SVA Vet
Foto: SVA. Forestiller forsker Michael Juremalm fra SVA

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*