Forside » Forskning, viden og oplysning » Kan hundens humør og adfærd sige noget om ejerens helbred?

Kan hundens humør og adfærd sige noget om ejerens helbred?

hunde og ældre

Forskere ved Newcastle University formoder, at en hunds humør og adfærd kan være en indikator for ejerens helbred, og det har de sat sig for at undersøge nærmere. Det skriver Science Blog.

Overvågning af hundens aktivitet

Første skridt i forskningsprojektet var udviklingen af et system til overvågning af hundens aktivitet. Ved hjælp af særlige censorer er forskerne i stand til at fjernovervåge en hunds aktivitet i alle døgnets timer – herunder hvor ofte hunden sover, sidder, gør, spiser, graver, leger og meget mere. I alt 17 typer af adfærd kan overvåges ved hjælp af et specielt vandtæt halsbånd med indbyggede censorer.

Forskningsteamet har herefter kortlagt den normale adfærd af en glad og sund hund, så de har en standart at måle de øvrige hunde ud fra.

Signal om ejerens helbred

Teamet håber, at de vil kunne bruge hundes adfærd og aktivitetsmønster som en form for tidlig indikator eller varsling af særligt ældre ejeres helbred og velvære. Teamets overordnede mål er at udvikle systemer, der kan hjælpe de ældre til et længere og sundere liv, og de mener, at metoden, hvor man overvåger de ældres hunde, vil gøre det muligt for pårørende og plejepersonale at støtte de ældre uden behov for direkte overvågning af de ældre selv eller anden form for invadering af privatlivet.

Hundens adfærd viser, om den ældre har brug for hjælp

Ph D studerende Nils Hammerla, der er en del af forskningsteamet, udtaler til Science Blog; ”En hunds fysiske og følelsesmæssige afhængighed af deres ejer betyder, at deres trivsel sandsynligvis vil afspejle deres ejer, og at eventuelle ændringer såsom at hunden bliver luftet sjældnere, måske ikke fodres regelmæssigt, eller blot demonstrerer ‘ulykkelig ‘adfærd kunne være en tidlig indikator for pårørende om, at den ældre har brug for hjælp”.

Forskningsteamet mener, at de ældre på sigt selv vil være i stand til at udstyre deres hunde med det specielle halsbånd, så deres adfærd kan overvåges, hvilket igen vil gøre det muligt hurtigt at identificere ændringer i enten hundens helbred og trivsel, eller hundeejerens.

Kilde: Science Blog
Foto: Line, Hundenyheder.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*