Forside » Køb af hund » Mange hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en glad hundesmiley

Mange hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en glad hundesmiley

For cirka et år siden trådte en hundesmileyordning i kraft. Hundesmileyordningen viser, hvor gode virksomhederne er til at overholde de regler, der skal sikre, at hundene har det godt.

Mange glade hundesmileys efter første år

Miljø- og Fødevarestyrelsen skriver på deres website, at nu hvor hundesmileyordningen har været i gang cirka et år, har stort set alle landets registrerede hundepensioner, -internater og større hundekenneler fået en smiley af Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har været på kontrolbesøg hos 203 virksomheder, hvoraf hele 198 har fået glade smileys. Kun fem har fået tildelt den sure eller mellemfornøjede hundesmiley.

Dét viser hundesmileyen

Da hundesmileyordningen sidste år blev præsenteret oplyste Fødevarestyrelsen, at smileyen viser, hvor gode de kontrollerede virksomheder er til at overholde de regler, som skal sikre, at hundene har det godt, f.eks. at de får frisk luft, motion og ordentlige pladsforhold. Smileyordningen skal således gøre det nemt at se, om en given virksomhed behandler sine hunde ordentligt.

Fødevarestyrelsen oplyste i den forbindelse, at overtrædelser vil medføre en mellemfornøjet smiley, og mere alvorlige overtrædelser giver en sur smiley samt en politianmeldelse, samt i de værste tilfælde eventuelt vil føre til, at virksomheden mister sin tilladelse til at drive virksomhed.

Virksomhederne, der er omfattet af hundesmileyordningen får et årligt kontrolbesøg. Besøget reduceres dog til hvert andet år, hvis virksomheden får tildelt en glad smiley to år i træk ved det ordinære kontrolbesøg.

De er med i hundesmileyordningen

Virksomheder, der erhvervsmæssigt handler med hunde, opdrætter hunde, driver hundepensioner eller hundeinternater skal have en tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Det betyder, at de er omfattet af hundesmiley-ordningen.

På nettet kan man søge efter Fødevarestyrelsens tildelte hundesmileyer her >>

Ved hundeopdræt er der foretaget en opdeling, så såkaldt ”erhvervsmæssigt opdræt” dækker over opdræt af hunde, hvor der med anvendelse af tre eller flere avlstæver avles tre eller flere kuld hvalpe årligt. Små hundeopdræt (det vil sige kenneler der anvender færre end tre avlstæver eller får færre end tre kuld hvalpe årligt) er således ikke omfattet af ordningen, da den kun gælder for erhvervsmæssigt hundehold.

I Danmark er der mange mindre hundeopdræt. Disse er som nævnt ikke omfattet af hundesmileyordningen, så hvis du køber din hvalp ved et mindre opdræt, er det vigtigt, at du gør dit forarbejde grundigt, inden du vælger, hvorfra du køber hvalp. Du kan med fordel besøge flere kenneler for at have et bedre sammenligningsgrundlag, sørg for at se moderen til hvalpene, få styr på hvalpenes ophav (dette er selvsagt lettest, hvis du køber hvalp med stamtavle), læg mærke til hvor rent det er omkring hvalpene, spørg ind til hvordan hvalpene socialiseres osv., osv. Hvis du er helt ”grøn” som kommende hundeejer, kan det være nyttigt at få tips og gode råd fra ”hundenørder” i din omgangskreds. De fleste vil meget gerne hjælpe.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*