Forside » Forskning, viden og oplysning » Racehunde er ikke mere syge end blandingshunde

Racehunde er ikke mere syge end blandingshunde

er blandingshunde sundere

En af de mere sejlivede myter i hundeverdenen er, at blandingshunde er mindre syge end racehunde. En amerikansk undersøgelse har forsøgt at kaste lys over sagen…

Udbredelsen af arvelige sygdomme blandt hunde

I undersøgelsen har forskerne kigget på 27.254 tilfælde af arvelige sygdomme blandt såvel racehunde som blandingsracer. Tilfældene er fordelt udover årrækken 1995 til 2010.

Forskerne studerede forekomsten af 24 genetiske sygdomme, og fandt frem til at tretten af disse var lige udbredte blandt henholdsvis racehunde og blandingshunde. Det drejer sig bl.a. om sygdomme som;

  • Hofteledsdysplasi
  • Addisons syndrom
  • Cushings syndrom
  • Patella Luxation
  • Forskellige kræftformer

Arvelige sygdomme forekommer lige så ofte blandt blandingsracer

Undersøgelsen viste, at 10 sygdomme er mere udbredte blandt racehunde – det gælder f.eks. sygdomme som DKM/dilateret kardiomyopati, albueledsysplasi, grå stær og hypothyroidisme. Blandingsracer havde til gengæld en højere forekomst af CCLR/cranium cruciate ligament rupture (korsbåndslæsion).

Forskerne konkluderer, at når det kommer til hovedparten af de undersøgte arvelige sygdomme, er der ikke noget, der indikerer, at en blandingshund er sundere end en racehund. Der er nogle typer af arvelige sygdomme, der har en højere forekomst i nogle racerene linjer, men tretten af de 24 undersøgte sygdomme var ligeså tilbøjelige til at dukke op hos blandingshunde som hos racehunde.

Hvad der ikke er taget hensyn til i forskningen er, at der kan testes for nogle af sygdommene, så man på den måde kan være med til at begrænse forekomsten af dem. Et værktøj, der typisk anvendes oftere i opdræt af racehunde end blandingshunde.

Kilde: The Examiner
Foto: Line, Hundenyheder.dk

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*