Forside » Politik, regler og love » Servicehunde til psykisk syge sidestilles med servicehunde til fysisk syge

Servicehunde til psykisk syge sidestilles med servicehunde til fysisk syge

Land- By- og Boligminister Carsten Hansen har besluttet sig for, at ændre reglerne for servicehunde i almene boliger, således at servicehunde til psykisk syge fremover sidestilles med servicehunde til fysisk syge. Denne ændring træder i kraft til nytår.

Historien om Heine og servicehunden Jagger

Lovændringen er sket på baggrund af historien om Heine Knudsen og servicehunden Jagger, som tidligere har været omtalt i flere medier, bl.a. her på Hunde Nyheder.

Kort fortalt har krigsveteranen Heine Knudsen fået bevilliget en servicehund af Forsvaret, da han har pådraget sig posttraumatisk stress som følge af flere udstationeringer til krigshærgede områder. Servicehunden Jagger har en meget positiv virkning på Heine, der nu igen kan sove om natten, holde ud af have gæster på besøg osv. Men én hage er der dog (og en stor en af slagsen)…

Heine var nemlig ved at blive smidt ud af sin lejlighed, da man som udgangspunkt ikke må holde hund i lejligheden, med mindre der altså er tale om en servicehund. Problemet var blot, at der i den nuværende lov om servicehunde i almene boliger intet er nævnt omkring psykiske handicaps, og derfor havde AAB i Silkeborg ikke mulighed for at give Heine en dispensation.

Læs hele artiklen her

Servicehunde til psykisk syge sidestilles med servicehunde til fysisk syge

Lovændringen der fremover sidestiller servicehunde til psykisk syge med servicehunde til fysisk syge, træder i kraft til årsskiftet, og dermed kan Heine nu blive boende i sin lejlighed med servicehunden Jagger ved sin side. 

Land- By- og Boligminister Carsten Hansen udtaler bl.a. til Jyllandsposter ”Jeg er rigtig glad for hunde og overbevist om, at de bidrager positivt til ens mentale tilstand”. Også hos Heine vækker den nye lovændring begejstring, selvom han fra på søndag må undvære Jagger i en kortere periode – Jagger skal nemlig en tur til Sjælland og gennemgå en uddannelse som servicehund efter dansk standard.  Den friske luft kommer Heine dog ikke til at undvære, da flere af hans gode venner har lovet at lufte ham, mens Jagger trænes.

Læs også om Milena Penkowas nye bog, hvor det bl.a. beskrives, hvilken positiv indvirkning hunde har på helbreddet.

Du kan i øvrigt vinde bogen her

Kilde: Jyllands-Posten
Foto: Line, Hunde Nyheder

5 kommentarer

 1. Hej, Det er en fantastisk lovgivning vedr at psykisk syge kan få en servicehund, jeg forstår ikke helt at hunden skal trænes til dette, jeg vil selv have stor gavn af en servicehund, men jeg er i stand til selv at træne denne, da jeg har trænet hunde selv, men min psykiske lidelse ADHD, samt angst og depressioner i tide og utide ville en hund gave mig meget ved at jeg kommer ud og går og en hund den skal jo ud, det vil også hjælpe mig med at få ansvar og komme ud fra lejligheden og gavne ensomhedens insolation, man burde også overveje at indekatte i almene boliger skulle tillades, da det er videnskabeligt bevist i sær i sverige at katte er gode mod ensomme og ældre samt folk med hjerteproblemmer da kattens spinnen gavner hjertepatienter. Mht seervicehinde for psykisk handicappede, kan disse også få tilladelse til at komme med i bybusser/offentlig transport som blinde kan med deres servicehunde. Jeg er stor beundrer over at denne lovgivning endelig er blevet vedtaget. Tak for det Carsten Hansen.
  Med Venlig Hilsen Petra C wigander

 2. Hejsa 😉
  Jeg er så glad for at se at det nu også vil ære muligt for os med psykiske lidelser at holde hund, men jeg har det bare lidt svært med at det skal være en specielt trænet hund for jeg vil helst ha en lille hund da jeg ikke er særlig tryk ved store hunde, og så vidt jeg ved så finder man ikke små hunde som er service trænede…. Det betyder også meget for mig at det er en lille hund da jeg gerne vil kunne tage den med mig over alt og det er det nemmeste når man bare lige kan tage hunde i en taske når man skal ind og handle osv.

  Jeg håber det er noget du vil overveje Carsten Hansen

  venlig hilsen Christina

  • kan godt se kommentaren er noget tid siden (år), men ville bare sige at små hunde bliver trænet til service hunde. Dog har en del af de store og kendte organisationer fokuseret på labrador … lidt synd da det i sidste ende er indholdet i hunden der tæller, selv om nogle opgaver kræver en bestemt størrelse.

   her kan I se en ny uddannet Chihuahua; http://trinitas-st.dk/

   hvis man “kun” lider af psykiske problemer kan det også være en udfordring at finde hjælp, men ordinationen oven over hjælper…. de kan så til gengæld godt bruge hjælp fra os alle.

 3. Hej, hvordan fungere det med servicehunde
  Jeg er diagnostiseret med psykiske sygdomme, og vil gerne ha hund,
  Kan man få økonomisk tilskud?

  Christina,
  Jeg har det som dig med små hunde, og har læst at de fleste små hunde racer er rigtig godt egnede til at tage med deres ejer ud i verden, det er rigtig godt for dem

  • Du kan søge hos kommunen men der er en meget høj grad af egenbetaling her, hos trinitas skal du selv købe hunden og stå for al dagligdags økonomi.
   så det nok svært hvis du ikke kan klare økonomien, men tal med din behandler og din sagsbehandler, der måske en mulighed.
   Hilsen Anette og Zorro (dværgschnauzer)

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*