Forside » Arrangementer og udstillinger » Stamtavle eller ej?

Stamtavle eller ej?

To labrador retriever hvalpeMan læser tit salgsannoncer for hunde, hvor der står skrevet, at hunden har stamtavle. Så langt, så godt – for stamtavle er nemlig et vidt begreb, i og med at der i Danmark er flere stambogsførende klubber, når det kommer til hunde.

Lav et ordentligt stykke forarbejde før du køber hund

Lige så vel som at man ikke nødvendigvist kan konkludere, at en hund med stamtavle er bedre eller mere sund end en uden stamtavle, kan man heller ikke sige, at én stambogsførende klub er bedre end en anden. Begge dele kan dog give en indikation af, hvor meget hunden og dens ophav er tjekket for f.eks. racerelaterede sygdomme, indavl og lign.

Når man har lagt sig fast på en race, er det derfor vigtigt at undersøge, om den pågældende race døjer med specifikke racerelaterede sundhedsproblemer. Ikke mange racer kan sige sig fri for at være ramt af racerelaterede sygdomme, og eksempler på disse kan være:

  • dårlige hofter (hoftedysplasi, forkortet HD)
  • øjensygdomme (f.eks. Progressiv Retina Atrofi, forkortet PRA)
  • kræft 

Tjek klubbernes vedtægter og avlsrestriktioner

Når du – ved hjælp af venner, bekendte, bøger, dyrlæger eller lign. – har sig dig ind i de racebetingede sygdomme, som din kommende race døjer med, har du et vist udgangspunkt i jagten på din kommende hvalp.

Hvis du vælger en hund uden stamtavle, ved du, hvilke sygdomme hunden og/eller dens ophav med fordel kan være tjekket for.

Foretrækker du derimod en hund med stamtavle, kan du bruge din indsamlede viden til at kigge nærmere på de forskellige klubbers avlsrestriktioner for de enkelte racer. I samme ombæring kan du kaste et blik på klubbernes vedtægter, deres medlemstilbud, aktiviteter m.v., da der er stor forskel fra klub til klub.

Ønsker du at udstille din hund?

Hvis du drømmer om at udstille din hund, er det ligeledes vigtigt at have gjort sig nogle overvejelser omkring stamtavle.

Hvis du vælger en hund uden stamtavle, vil du højst kunne udstille den til mindre “for sjov”-udstillinger, f.eks. på et dyrskue.

Vælger du derimod en hund med stamtavle, vil den ofte udelukkende kunne udstilles i den pågældende klub (en hund med Dansk Kennel Klub stamtavle kan f.eks. kun udstilles til Dansk Kennel Klubs udstillinger). Nogle klubber tillader dog deltagelse af hunde med andre klubbers stamtavler.

Har du en udstiller gemt i maven, er det derfor vigtigt at have gjort sig nogle tanker om dette. På de enkelte klubbers hjemmesider vil du ofte kunne finde en udstillingskalender og måske også fotos fra forskellige udstillinger, hvilket bl.a. giver dig en idé om omfanget af udstillingerne og stemningen. Derudover er det altid en god idé at aflægge udstillingerne et besøg, så du kan danne dig dit eget indtryk.  

Oversigt over stambogsførende klubber 

I Danmark findes der som nævnt flere stambogsførende klubber og der kommer løbende nye til. Listen herunder er derfor ikke komplet, men indeholder de mest kendte af slagsen.

Dansk Kennel Klub, forkortet DKK 

Dansk Kennel Klub blev grundlagt i 1897 og er Danmarks største stambogsførende klub. DKK har over 30.000 medlemmer, og er som den eneste klub i Danmark medlem af FCI (Fédération Cynologique Internationale, den internationale sammenslutning af nationale kennelklubber). DKK udgiver desuden medlemsbladet ”Hunden”.

Dansk Racehunde Union, forkortet DRU 

Dansk Racehunde Union blev grundlagt i 1937 og er Danmarks næststørste stambogsførende klub. DRU udgiver medlemsbladet ”Racehunden”.

Danske Hundeejeres Landsforening, forkortet DHL 

Danske Hundeejeres Landsforening blev grundlagt i 1979. DHL er medlem af F.C.I. (Federacion Canina Internacional), der dog ikke må forveksles med FCI (Fédération Cynologique Internationale). DHL udgiver medlemsbladet DHL NYT.

Den Danske Hundeforening, forkortet DDH 

Den Danske Hundeforening blev grundlagt i 1989. DDH samarbejder med UCI Tyskland (Der United kennel Clubs International e.V.).

Continental Kennel Club, forkortet C.K.C. 

Dan danske afdeling af Continental Kennel Club blev grundlagt i 1999. I CKC opererer man med 449 forskellige racer, som man har valgt at inddele i 10 forskellige grupper.

Dansk Deutsche Kennel Club, forkortet DDKC   

Dansk Deutsche Kennel Club blev grundlagt i 2006. DDKC har et godt samarbejde med UCI-Berlin, og DDKC-hunde har løbende mulighed for at udstille i Tyskland.

Dansk Jagthunde Registrering, forkortet DJR 

Dansk Jagthunde Registrering er en stambogsførende klub med fokus på jagthunde.

Foto: ©iStockphoto.com/james steidl